Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tízparancsolat

Motorosok Tízparancsolata:

 

 Az ORFK-OBB kihirdette a "Motorosok tízparancsolatát", azon gondolatok összefoglalóját, amelyeket mindig észben kell tartanunk, ha motorra ülünk. 

 1. A motorozás élmény! Olyan közlekedési eszköz van birtokodban, amely sok örömet tud okozni, de tisztában kell lenned a veszélyekkel is!
 2. Motorválasztásnál az ésszerűség döntsön! Kérd ki „motort látott” szakember véleményét!
 3. A motoron védtelenebb vagy! Viselj megfelelő bukósisakot és védőfelszerelést, minden alkalommal, ha motorozol.
 4. Ne kockáztass! Csak akkor ülj motorra, ha mentálisan és fizikálisan is biztonságos vezetésre alkalmas állapotban vagy!
 5. Biztonságod, testi épséged jelentősen függ motorkerékpárod műszaki állapotától és karbantartottságától. Ellenőrizd és szervizeld járművedet rendszeresen!
 6. Ismerd meg motorodat, légy tisztában saját képességeiddel, fejleszd vezetéstechnikai tudásod! A motorozást nem elég szeretni, rendszeresen gyakorolni kell!
 7. Biztonságod legfontosabb pillére a szabályok ismerete és tisztelete, a mindenkori jogkövető magatartás! Vezess defenzíven, hogy mások hibáit is kivédhesd!
 8. Tervezd meg utadat! Vezetés közben csak a közlekedésre, valamint a váratlan forgalmi helyzetek megoldására koncentrálj!
 9. Utasodért Te vagy a felelős! Vigyázz rá, tájékoztasd őt, és rajta is legyen megfelelő védőfelszerelés!
 10. Légy partner a közlekedésben! Közlekedj úgy, ahogy azt saját biztonságod érdekében másoktól is elvárod!


Végül egy érdekesség: íme a Motorosok tízparancsolatának egy "kicsit korábbi" változata, 1927-ből!

 

 1. Mielőtt motorra ülsz, légy tisztában a közlekedési szabályokkal és hivatalos kézjelekkel, amelyeket használj is szabály szerint.

 2. Ne feledd, hogy a motornak olajra van szűksége. Kíméld a motort s tartsd szem előtt, hogy gyors start, hirtelen fékezés árt a gépnek. Mindig lassan állj meg!
 3. Ha szokatlan zajt hallasz gépeden, azonnal állj meg és keresd a hibát, de csak olyasmit szedj szét, amit újra össze is tudsz rakni.
 4. Csukott helyen (garage-ban) ne járasd motorodat sokáig, mert a fejlődő égési termékek (gázok) mérgesek. Mielőtt kirándulni indulsz, vizsgáld meg jól a gépedet.
 5. Gumiragasztó és szerszámok nélkül még a városban se járj.
 6. Tartsd tisztán számtábládat.
 7. Ne terheld sohase túl a gépet. Egyszemélyes motor-kerékpár nem való három személyre.
 8. Ne előzz, ha egy szembejövő jármű már túl közel van. Országúton légy különösen óvatos.
 9. Ha szembe találkozol egy másik motorossal, ne nézegesd és kritizáld annak a gépét, mert karambol lesz a vége.
 10. Ha autót, vagy motort előzöl, ne fordulj vissza gúnyosan, mert jobb géppel és ügyesebb vezetővel is, mint te vagy, megesik hasonló dolog.

 

Forrás: www.sportmotor.hu


Köszönet érte!